Stevia / Στέβια

Γενικά για το φυτό

Η stevia rebaudiana bertoni είναι ένα βότανο της οικογένειας των Compositae, που είναι αυτοφυές στην Παραγουάη και τη Βραζιλία. Οι γλυκοζίτες στα φύλλα το κάνουν εξαιρετικά γλυκό, μία ιδιότητα που το καθιστά μοναδικό ανάμεσα σε περίπου 300 είδη του γένους stevia. Το φυτό της στέβιας χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό για πάνω από 400 χρόνια. Πήρε το όνομά του από τον Moises Santiago Bertoni που το ανακάλυψε το 1887.

στεβιαΕίναι πολυετές ποώδες φυτό ύψους 0,6 μέτρων όταν είναι αυτοφυές (στα τροπικά θερμά κλίματα). Καλλιεργείται όμως ως ετήσιο και σε διάφορες πιο ψυχρές περιοχές του κόσμου.
Τα φύλλα είναι μικρά, μήκους 5 εκατοστών αν και υπάρχουν και μεγαλόφυλλες ποικιλίες. Φύονται στο βλαστό σταυρωτά.
Τα άνθη αναπτύσσονται σε ταξιανθίες (κορύμβους) χρώματος λευκού. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, και γονιμοποιούνται με σταυρεπικονίαση με την βοήθεια εντόμων. Ανθίζει το φθινόπωρο.
Οι βλαστοί είναι τρυφεροί αρχικά και στη συνέχεια γίνονται ημιξυλώδεις.
Το ριζικό του σύστημα είναι επιφανειακό και επομένως δεν αντέχει σε έλλειψη νερού καθώς και σε ισχυρούς ανέμους.
Ο σπόρος είναι μικρός χρώματος μαύρου όταν είναι σε καλή κατάσταση.

Η στέβια καλλιεργείται στην Λατινική Αμερική, της οποίας είναι αυτοφυές φυτό, όμως στην παραγωγή της κυριαρχούν πλέον οι Ασιατικές χώρες. Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καλλιεργητή στέβιας στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά εκχυλισμάτων στέβιας. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ενέκριναν ορισμένα παρασκευάσματα στέβιας ως συστατικά σε φαγητά και ροφήματα στις αγορές τους.

Χρήσεις – Προϊόντα

Η στέβια είναι ένα αρκετά γνωστό φυτό σε αρκετές περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά (ως πρόσθετο τροφίμων). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα (φαρμακευτικό τσάι) ή σε σαλάτες, φρέσκια ή αποξηραμένη. Οι γλυκοζίτες του φυτού ονομάζονται στεβιοσίδη και ρεμπαουντιοσίδη-Α και περιέχονται στα φύλλα του.

Κατανάλωση

Τα οφέλη της κατανάλωσης στέβιας είναι πολλά. Δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, ενώ έχει παρατηρηθεί η μειωμένη επιθυμία για την πρόσληψη γλυκών. Το τελικό προϊόν της είναι 250 έως 300 φορές γλυκύτερο από την επιτραπέζια ζάχαρη και χωρίς τις παρενεργειες που φέρνει αυτή. Είναι 100% φυσική, χωρίς χημικά.

Η στέβια όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά αντίθετα τον ωφελεί. Τα φύλλα της περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β και φυτικές στερόλες. Έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την πλάκα στα δόντια και δεν επιδρά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Είναι ασφαλής για τα άτομα που υποφέρουν από καντιντίαση (μύκητας Candida Albicans), διότι η ζάχαρη είναι η τροφή της κάντιντα.

Η στεβια, επίσης, θεωρείται προληπτικό της τερηδόνας, καρδιοτωνικό, επουλωτικό, περιποιητικό του δέρματος. Έρευνες γίνονται για την επίδρασή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και τις βλάβες του DNA. Στην Ιαπωνία, η στέβια έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Η στέβια αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίας χωρίς αλλοιωθεί ή να χάσει τη γλυκύτητά της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική.

Αποδεδειγμένα οφέλη των προϊόντων στέβια

  • Δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
  • Βοηθούν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων
  • Μειώνουν την όρεξη για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα
  • Δεν έχουν καμία επίδραση στον γλυκαιμικό δείκτη (GL)
  • Δεν προκαλούν τερηδόνα και αποτρέπουν το σχηματισμό πλάκας
  • 100% φυσικά

Η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ότι τοξικολογικά, τα γλυκίδια (στεβιοσίδη, ρεμπαουντιοσίδη κλπ.) του φυτού στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

Διατροφικές πληροφορίες (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 0 kcal
Πρωτεΐνες 0 g
Υδατάνθρακες 0 g
Λίπος 0 g
Νάτριο 0 g


ΣΤΕΒΙΑ ΤΙΜΗ

Translate »